I.E. Papadakis, K.N. Dimassi and
I.N. Therios, 2003, Response of two citrus genotypes to six boron
concentrations: concentration and distribution of nutrients, total absorption,
and nutrient use efficiency, Australian Journal of Agricultural Research,
54(6), 571-580.
Περιγράφεται η επίδραση του βορίου (B) στην αύξηση, στη συνολική απορρόφηση του Β και άλλων θρεπτικών στοιχείων, στην κατανομή των θρεπτικών στοιχείων εντός των φυτών, στην αποτελεσματικότητα χρήσης των θρεπτικών στοιχεία από τα φυτά, στο ρυθμό διαπνοής και στη στοματική αγωγιμότητα δύο γενοτύπων εσπεριδοειδών, των Citrus aurantium (L.) και Swingle citrumelo (C. paradisi Macf. x Poncirus trifoliata (L.). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες υδροπονίας. Τα φυτά αναπτύσσονταν σε αδρανές υπόστρωμα άμμου:περλίτη και ποτίζονταν με θρεπτικά διαλύματα που διέφεραν μόνο ως προς τη συγκέντρωση του Β. Συγκεκριμένα, δοκιμάστηκαν 6 συγκεντρώσεις Β: 0,05, 0,25, 0,50, 1, 2 και 5 mg l-1. Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η αύξηση της συγκέντρωσης του Β στο θρεπτικό διάλυμα προκάλεσε γραμμική αύξηση των συγκεντρώσεων του Β σε όλα τα φυτικά μέρη. Με βάση τη συγκέντρωση του Β, τα φυτικά μέρη κατατάσσονται ως εξής: φύλλα βάσης βλαστού (παλαιότερα φύλλα) > φύλλα κορυφής βλαστού (νεότερα φύλλα) > φλοιός βλαστού > ρίζα > βλαστός > ξύλο βλαστού. Η επίδραση του Β στις συγκεντρώσεις των λοιπών θρεπτικών στοιχείων (P, K, Ca, Mg, Mn, Zn και Fe) στα διάφορα φυτικά μέρη δεν ακολούθησε συγκεκριμένη τάση και για τους δύο γενότυπους. Επίσης, η συνολική απορρόφηση αυτών των θρεπτικών στοιχείων δεν επηρεάστηκε σημαντικά από τη μεταβολή της συγκέντρωσης του Β στο θρεπτικό διάλυμα. Ωστόσο, υψηλές συγκεντρώσεις Β στο θρεπτικό διάλυμα επηρέασαν αρνητικά την αποτελεσματικότητα χρήσης του Β και του Mn και στους δύο γενότυπους. Τέλος, στην περίπτωση που το θρεπτικό διάλυμα περιείχε 1 mg l-1 Β ή και περισσότερο, τα φυτά του γενοτύπου Swingle citrumelo απορρόφησαν λιγότερο Β από το θρεπτικό διάλυμα σε σχέση με αυτά του γενοτύπου C. aurantium. Μάλιστα, ο γενότυπος Swingle citrumelo διαφοροποιήθηκε επιπλέον στο ότι συγκράτησε περισσότερο Β στους βλαστούς του, από ότι ο γενότυπος C. aurantium, με αποτέλεσμα μικρότερες ποσότητες Β να μεταφερθούν στα φύλλα των φυτών Swingle citrumelo.
I.E.
Papadakis, K.N. Dimassi, A.M. Bosabalidis, I.N. Therios, A. Patakas and A.
Giannakoula, 2004, Effects of B excess on some physiological and anatomical
parameters of ‘Navelina’ orange plants grafted on two rootstocks, Environmental
and Experimental Botany, 51, 247-257.
A greenhouse experiment was performed to study the effects of boron (B) on growth, nutrient concentration and distribution, nutrient use efficiency, and total nutrient absorption of 2 citrus genotypes. The experimental layout was a 6 × 2 factorial, with 6 B concentrations (0.05, 0.25, 0.50, 1.00, 2.00, and 5.00 mg/L) on 2 genotypes: the sour orange (Citrus aurantium L.) and the Swingle citrumelo (C. paradisi Macf. × Poncirus trifoliata L.). The plants were grown for 3 months in a B-free sand : perlite (1 : 1) medium that was irrigated with 6 half-strength Hoagland's nutrient solutions.
Increasing B supply in the nutrient solution increased the B concentration linearly in all parts of the plant in the following order: basal leaves > top leaves > bark > root > stems > wood. There was no consistent effect of B supply on the concentration of other fundamental elements (P, K, Ca, Mg, Mn, Zn, Fe). Furthermore, none of the tested B concentrations significantly affected the total plant content and consequently the absorption of any other element. A concentration of 1.00 mg B/L or higher resulted in less B absorption by the Swingle citrumelo than by the sour orange. Furthermore, the Swingle citrumelo has the ability to retain more B in its stems and roots than the sour orange, thus preventing B transport to leaves. Finally, B and Mn use efficiency in both genotypes correlated significantly and negatively with the B supply.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εργασίας...
Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι μου στο YouTube πατώντας εδώ!
Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου