Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους πολλαπλασιασμού των εσπεριδοειδών, τους τρόπους μπολιάσματός τους αλλά και τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών (ιδιότητες-χρήσεις των υποκειμένων).
Μάθετε βήμα-βήμα το πώς παράγονται τα δενδρύλλια των εσπεριδοειδών που διατίθενται από τους φυτωριούχους στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προκειμένου να τα εγκαταστήσουν σε νέες καλλιέργειες:
- Συλλογή καρπών από μητρικά δένδρα των υπό πολλαπλασιασμό υποκειμένων.
- Εξαγωγή σπερμάτων, απολύμανση και σπορά.
- Συνθήκες σπορείου.
- Μεταφορά από το σπορείο στο φυτώριο και περαιτέρω ανάπτυξή τους μέχρι και τον εμβολιασμό τους.
- Στάδια εμβολιασμού τους με την τεχνική του ασπιδωτού ενοφθαλμισμού τύπου όρθιου Τ (Ταυ) (συνηθέστερα) ή με εγκεντρισμό (σπανιότερα).
- Μετά την επιτυχή έκβαση του εμβολιασμού, παραμονή εμβολιασμένων φυτών στο φυτώριο, εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών για γρήγορη ανάπτυξη και προώθησή προς τους παραγωγούς καλοαναπτυγμένων και απόλυτα υγειών φυτών.
Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ εμβολίου και υποκειμένου αναπτύσσονται συνήθως πολλές αλληλεπιδράσεις με αποτέλεσμα ο συνδυασμός κάθε ποικιλίας με διαφορετικό υποκείμενο να παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Έτσι, για κάθε υποκείμενο που χρησιμοποιείται εμπορικά υπάρχουν πίνακες που αναφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, συγκριτικά με άλλα εναλλακτικά υποκείμενα, ως προς τα παρακάτω:
- Προσαρμοστικότητα σε εδάφη με ποικίλα χαρακτηριστικά (ελαφρά, μέσης σύστασης, βαριά - με καθόλου, λίγο ή πολύ ανθρακικό ασβέστιο - όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά – αλατούχα - κτλ.).
- Επίδραση στην θρεπτική κατάσταση των δένδρων.
- Ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
- Ανθεκτικότητα σε εχθρούς, νηματώδεις, μύκητες, βακτήρια, ιούς και ιοειδή.
- Επίδραση στο μέγεθος της κόμης (μικρής, μέτριας ζωηρότητας ή ζωηρά υποκείμενα).
- Επίδραση στη διάρκεια του νεανικού σταδίου.
- Επίδραση σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου