Πολλαπλασιασμός εσπεριδοειδών: οι μέθοδοι, οι τρόποι εμβολιασμού (μπολιάσματός) τους, τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα και οι ιδιότητές τους.



Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους πολλαπλασιασμού των εσπεριδοειδών, τους τρόπους μπολιάσματός τους αλλά και τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα καθώς και τα χαρακτηριστικά αυτών (ιδιότητες-χρήσεις των υποκειμένων).

Πολλαπλασιασμός εσπεριδοειδών: οι μέθοδοι και οι τρόποι εμβολιασμού τους - τα χρησιμοποιούμενα υποκείμενα και οι ιδιότητές τους.


Μάθετε βήμα-βήμα το πώς παράγονται τα δενδρύλλια των εσπεριδοειδών που διατίθενται από τους φυτωριούχους στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς προκειμένου να τα εγκαταστήσουν σε νέες καλλιέργειες:
  • Συλλογή καρπών από μητρικά δένδρα των υπό πολλαπλασιασμό υποκειμένων.
  • Εξαγωγή σπερμάτων, απολύμανση και σπορά.
  • Συνθήκες σπορείου.
  • Μεταφορά από το σπορείο στο φυτώριο και περαιτέρω ανάπτυξή τους μέχρι και τον εμβολιασμό τους.
  • Στάδια εμβολιασμού τους με την τεχνική του ασπιδωτού ενοφθαλμισμού τύπου όρθιου Τ (Ταυ) (συνηθέστερα) ή με εγκεντρισμό (σπανιότερα).
  • Μετά την επιτυχή έκβαση του εμβολιασμού, παραμονή εμβολιασμένων φυτών στο φυτώριο, εξασφάλιση ιδανικών συνθηκών για γρήγορη ανάπτυξη και προώθησή προς τους παραγωγούς καλοαναπτυγμένων και απόλυτα υγειών φυτών.

Αξίζει να τονιστεί ότι μεταξύ εμβολίου και υποκειμένου αναπτύσσονται συνήθως πολλές αλληλεπιδράσεις με αποτέλεσμα ο συνδυασμός κάθε ποικιλίας με διαφορετικό υποκείμενο να παρουσιάζει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά. Έτσι, για κάθε υποκείμενο που χρησιμοποιείται εμπορικά υπάρχουν πίνακες που αναφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, συγκριτικά με άλλα εναλλακτικά υποκείμενα, ως προς τα παρακάτω:
  • Προσαρμοστικότητα σε εδάφη με ποικίλα χαρακτηριστικά (ελαφρά, μέσης σύστασης, βαριά - με καθόλου, λίγο ή πολύ ανθρακικό ασβέστιο - όξινα, ουδέτερα ή αλκαλικά – αλατούχα - κτλ.).
  • Επίδραση στην θρεπτική κατάσταση των δένδρων.
  • Ανθεκτικότητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Ανθεκτικότητα σε εχθρούς, νηματώδεις, μύκητες, βακτήρια, ιούς και ιοειδή.
  • Επίδραση στο μέγεθος της κόμης (μικρής, μέτριας ζωηρότητας ή ζωηρά υποκείμενα).
  • Επίδραση στη διάρκεια του νεανικού σταδίου.
  • Επίδραση σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών.
Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον πολλαπλασιασμό των εσπεριδοειδών αλλά και για τις ιδιότητες των χρησιμοποιούμενων υποκειμένων (νεραντζιάς, σιτρουμέλο, βολκαμεριάνας, κτλ.), θα βρείτε στο βίντεο που ακολουθεί!


Κάντε κλικ εδώ για να δείτε διάφορα βίντεο, που θα σας δείξουν αναλυτικά, βήμα προς βήμα, πώς να μπολιάσετε με επιτυχία τα φυτά σας!


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...