Με τον όρο Ρυθμιστές Φυτικής Αύξησης ή Φυτορρυθμιστικές ουσίες (κοινώς, ορμόνες ή ορμονικές ουσίες ή φυτορμόνες) αναφερόμαστε σε φυσικές χημικές ουσίες που παράγονται σε τμήματα διαφόρων φυτικών οργάνων (κέντρα παραγωγής) και μεταφέρονται συνήθως σε άλλα σημεία των φυτών, όπου και ασκούν την όποια βιολογική τους δράση.
Οι Ρυθμιστές Φυτικής Αύξησης ακόμα και σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν σημαντικά τη δομή, τη μορφή και τη λειτουργία διαφόρων φυτικών οργάνων αλλά και ολόκληρου του φυτού, π.χ. την αύξηση της ρίζας, τη βλαστική αύξηση, την ανθοφορία, την καρπόδεση, την καρπόπτωση, την ωρίμανση των καρπών και άλλες πολλές αναπτυξιακές διεργασίες.
Εκτός από τις Φυσικές υπάρχουν και Συνθετικές Φυτορρυθμιστικές ουσίες που παράγονται τεχνητά και έχουν δράσεις αντίστοιχες των φυσικά παραγόμενων ουσιών.
Οι Συνθετικές Φυτορρυθμιστικές ουσίες μιμούνται τη δράση των Φυσικών Φυτορρυθμιστικών ουσιών.
Οι Συνθετικές Φυτορυθμιστικές ουσίες κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως και τα λοιπά αγροχημικά (φυτοφάρμακα, λιπάσματα κτλ.).
Πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, τα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα για τη συγκεκριμένη χρήση και για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Η λίστα των εγκεκριμένων Συνθετικών Φυτορυθμιστικών ουσιών διαφέρει από χώρα σε χώρα.
Οι Φυτορρυθμιστικές ουσίες χρησιμοποιούνται στα εσπεριδοειδή για τους παρακάτω λόγους:
Έλεγχος βλαστικής αύξησης δέντρων.
Διαφοροποίηση οφθαλμών και άνθιση.
Αύξηση καρπόδεσης.
Έλεγχος φορτίου καρποφορίας μέσω αύξησης της καρπόδεσης ή πρόκλησης αραιώματος καρπών και επομένως ... έλεγχος φαινομένου παρενιαυτοφορίας.
Ριζοβόληση μοσχευμάτων.
Βελτίωση ποιότητας καρπών μέσω βελτίωσης του μεγέθους τους αλλά και της μείωσης του ποσοστού εμφάνισης διαφόρων φυσιολογικών ανωμαλιών.
Παράταση χρόνου ωρίμανσης και συγκομιδής των καρπών.
Αποπρασινισμός εξωκαρπίου (φλούδας) καρπών.
Συντήρηση καρπών μετασυλλεκτικά (μείωση εμφάνισης φυσιολογικών ανωμαλιών που οφείλονται σε προ- ή μετασυλλεκτικά αίτια).
Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο υλικό που ακολουθεί!
Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!
Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.
Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...
Πολύ ενδιαφέρον, θα μας βοηθήσει αρκετά στην καλλιέργεια .
ΑπάντησηΔιαγραφή