Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αποπρασινισμός του καρπού και αναφέρεται στη μεταβολή του χρώματος της φλούδας του από το πράσινο στο κίτρινο. Ο φυσικός αποπρασινισμός επιταχύνεται με την επικράτηση χαμηλών θερμοκρασιών στο περιβάλλον (π.χ. 5-15 βαθμών κελσίου) και η κύρια φυτορυθμιστική ουσία (φυτοορμόνη-φυτική ορμόνη) που εμπλέκεται είναι το αιθυλένιο. Σημειώνεται ότι εκτός από τον φυσικό αποπρασινισμό των λεμονιών, το κίτρινο χρώμα μπορεί να αναπτυχθεί εντός ειδικών θαλάμων αποπρασινισμού των καρπών, κυρίως με έκθεσή τους σε αιθυλένιο (γρήγορος αποπρασινισμός, συνήθως μετά από την εφαρμογή αιθυλενίου για 24 ή 48 ώρες) ή ακόμη και με αποθήκευση των καρπών σε χαμηλές θερμοκρασίες (π.χ. σε 5-20 βαθμούς κελσίου), μετά όμως από 28-42 ημέρες (αργός αποπρασινισμός). Σε αυτές, τις τελευταίες δύο περιπτώσεις, η διαδικασία αναφέρεται ως τεχνητός αποπρασινισμός μιας και γίνεται μετά τη συγκομιδή των καρπών, μακριά από το δέντρο.
Η ομοιομορφία και η έκταση της ανάπτυξης του κίτρινου χρώματος στην εξωτερική επιφάνεια του καρπού αλλά και η ένταση του κίτρινου χρώματος, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την κατάταξη του προϊόντος σε διάφορες εμπορικές κατηγορίες (καθορισμός τιμής προϊόντος).
Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!
Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.
Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου