Απομόνωση και χαρακτηρισμός ενός ωομύκητα του γένους Pythium με πιθανή φυτοπαθογόνο δράση σε δέντρα αβοκάντο


Ερευνητική εργασία

Μπαρμποπούλου Ε., Ντούγιας Σ., Ζερβάκης Γ., Παπαδάκης Ι., Ψαράς Γ. και Καβρουλάκης Ν., 2011, Απομόνωση και χαρακτηρισμός ενός ωομύκητα του γένους Pythium με πιθανή φυτοπαθογόνο δράση σε δέντρα αβοκάντο, Πρακτικά 24ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Βέροια Ημαθίας, σελ. 317-320.

Απομόνωση και χαρακτηρισμός ενός ωομύκητα του γένους Pythium με πιθανή φυτοπαθογόνο δράση σε δέντρα αβοκάντο -  Isolation and characterization of a fungus of the genus Pythium with possible phytopathogenic activity in avocado trees

Περίληψη

Ξηράνσεις δένδρων σε αβοκαντεώνες της περιοχής του κάμπου των Χανίων έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Για να εξηγηθεί το φαινόμενο αυτό έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, χωρίς όμως έως τώρα να έχει γίνει συστηματική προσπάθεια για να προσδιορισθούν τα ακριβή αίτια. Με σκοπό την διερεύνηση του φαινομένου αυτού, έγινε προσπάθεια απομόνωσης παθογόνων μικροοργανισμών από τη ριζόσφαιρα δένδρων που παρουσίαζαν μακροσκοπικά συμπτώματα σηψιρριζίας. Η φυτεία αβοκάντο η οποία επιλέχθηκε να μελετηθεί ήταν ηλικίας 30 περίπου ετών, ιδιοκτησίας του Ι.Ε.Υ.Φ. Χανίων, εγκατεστημένη στην περιοχή Χρυσοπηγή Χανίων. Για την απομόνωση των μικροοργανισμών χρησιμοποιήθηκαν εκλεκτικά θρεπτικά υποστρώματα, στα οποία τοποθετήθηκε χώμα από την ριζόσφαιρα, αλλά και φυτικός ιστός από ρίζες, οι οποίες είχαν προηγουμένως απολυμανθεί εξωτερικά. Επιπλέον για την απομόνωση πιθανών υπεύθυνων παθογόνων έγινε προσπάθεια παγίδευσής τους, τοποθετώντας ημι-ώριμους καρπούς αβοκάντο σε αιώρημα χώματος από την εν λόγω φυτεία. Χρησιμοποιώντας το τροποποιημένο θρεπτικό PAR(PH)-V8 απομονώθηκε ένα είδος ωομύκητα. Ακολούθησε μοριακή ταυτοποίησή του με προσδιορισμό της νουκλεοτιδικής ακολουθίας της ITS1-5.8S rDNA-ITS2 περιοχής του γονιδιώματος. Η συγκριτική ευθυγράμμιση της νουκλεοτιδικής ακολουθίας που προέκυψε με άλλες οι οποίες είναι διαθέσιμες στις διεθνείς βάσεις δεδομένων, έδειξε μεγάλα ποσοστά ομολογίας (99,9%) με στελέχη του Pythium vexans. Τα στελέχη αυτά είχαν απομονωθεί από φυτείες αβοκάντο που βρίσκονται στην Ισπανία και πιθανολογούνται, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, επίσης ως φυτοπαθογόνα. Για να επιβεβαιωθεί η φυτοπαθογόνος δράση του απομονωμένου στελέχους Pythium χρησιμοποιήθηκαν νεαρά σπορόφυτα αβοκάντο (ποικ. Topa-Topa). Τα φυτά αυτά μεταφυτεύτηκαν σε εδαφικό υπόστρωμα, το οποίο είχε προηγουμένως εμβολιασθεί με τον παραπάνω μύκητα και ακολούθως επωασθεί σε ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη του. Στην συνέχεια τα νεαρά δενδρύλλια αναπτύχθηκαν σε συνθήκες κανονικής και αυξημένης εδαφικής υγρασίας (κατάκλιση), χωρίς όμως να καταγραφούν συμπτώματα ξηράνσεων δενδρυλλίων αβοκάντο σε καμιά από τις δυο περιπτώσεις. Το γεγονός αυτό αν και μειώνει την πιθανότητα το συγκεκριμένο στέλεχος να είναι φυτοπαθογόνο, δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα οι συγκεκριμένες συνθήκες που χρησιμοποιήθηκαν στον πειραματισμό να μην είναι ιδανικές για την εκδήλωση συμπτωμάτων ασθένειας.


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...