Διερεύνηση του αποικισμού και της επίδρασης των ενδομυκορριζικών μυκήτων Claroideglomus lamellesum & Funneliformis mosseae στην ανάπτυξη ώριμων και νεαρών κλαδωδίων δύο διαφορετικών γονοτύπων φραγκοσυκιάς (παπουτσοσυκιάς)


Ερευνητική εργασία

Τ. Χριστόπουλος, Ν. Ευσταθίου, Μ. Τσικνιά, Κ. Οιχαλιώτης και Ι. Παπαδάκης, 2019, Διερεύνηση του αποικισμού και της επίδρασης των ενδομυκορριζικών μυκήτων Claroideglomus lamellesum & Funneliformis mosseae στην ανάπτυξη ώριμων και νεαρών κλαδωδίων δύο διαφορετικών γονοτύπων φραγκοσυκιάς, 29ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 15-18 Οκτωβρίου 2019, Πάτρα.

 

Διερεύνηση του αποικισμού και της επίδρασης των ενδομυκορριζικών μυκήτων Claroideglomus lamellesum & Funneliformis mosseae στην ανάπτυξη ώριμων και νεαρών κλαδωδίων δύο διαφορετικών γονοτύπων φραγκοσυκιάς (παπουτσοσυκιάς) -  Investigation of the colonization and the effect of the endophytic fungi Claroideglomus lamellesum & Funneliformis mosseae on the development of mature and young branches of two different prickly pear (cactus pear) genotypes

Περίληψη

Αν και η οικογένεια των Cactaceae συγκαταλέγεται στο 20% των φυτικών ειδών που δεν αποικίζονται από ενδομυκορριζικούς μύκητες, πληθώρα μελετών αναφέρουν διάφορα είδη  Opuntia να εμφανίζουν αποικισμό. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας αποικισμού από τους ενδομυκορριζικούς μύκητες και η επίδραση αυτών, στην ανάπτυξη κλαδωδίων φραγκοσυκιάς (Opuntia ficus-indica). Εξετάστηκαν κλαδώδια δύο ηλικιών, τρέχοντος ἐτους και ηλικίας ενός έτους, από φυτείες δυο διαφορετικών γονοτύπων (Β & Γ), που μελετώνται στο δενδροκομείο του ΓΠΑ. Η φύτευση των κλαδωδίων έγινε σε αποστειρωμένο έδαφος, αμμώδους σύστασης (>95% άμμος) με ελαφρά βασικό pH και οι ενδομυκορριζικοί μύκητες που χρησιμοποιήθηκαν είναι οι C. lamellesum και F. mosseae. Τα κλαδωδία αφέθηκαν να ριζοβολήσουν και να αναπτυχθούν για δυόμιση μήνες. Οι δυο διαφορετικοί γονοτύποι φραγκοσυκιάς παρουσίασαν διαφορές στην αλληλεπίδρασή τους με τους ενδομυκορριζικούς μύκητες. Η αύξηση του βάρους των κλαδώδιων του τρέχοντος έτους για τον γονότυπο Β, δεν διέφερε στατιστικά σημαντικά ανάμεσα στις επεμβάσεις, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα του γονότυπου Γ, όπου ο εμβολιασμός με τον C. lamellesum, οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους. Στα μεγαλύτερης ηλικίας κλαδώδια του γονότυπου Β και οι δύο μυκορριζικοί μύκητες έδωσαν στατιστικά μεγαλύτερη  αύξηση βάρους, σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα κλαδώδια, ενώ για τον γονότυπο Γ πάλι  ο εμβολιασμός με τον C. lamellesum, οδήγησε σε μεγαλύτερη αύξηση του βάρους τους. Διαφορές παρατηρήθηκαν και στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Στον γονότυπο Β, το ριζικό σύστημα των εμβολιασμένων κλαδώδιων τρέχοντος έτους είχαν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με τον μάρτυρα, ενώ στα μεγαλύτερης ηλικίας, τα εμβολιασμένα παρουσίασαν αύξηση της βιομάζας του ριζικού συστήματος. Για τον γονότυπο Γ το ριζικό σύστημα των εμβολιασμένων κλαδώδιων και τον δύο ηλικιών είχαν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νερό σε σχέση με τον μάρτυρα. Τέλος, ο γονότυπος Β εμφάνισε μεγαλύτερα ποσοστά αποικισμού και για τις δύο ηλικίες κλαδωδίων απο τον  F. mosseae (65% ) συγκριτικά με τον C. lamellesum (10-35%). Στον γονότυπο Γ και οι δυο μυκορριζικοί μύκητες παρουσίασαν παρόμοιο ποσοστό αποικισμού, της τάξης του 50%. Τα αποτελέσματα της εργασίας, αναδεικνύουν ότι οι ενδομυηκορριζικοί μύκητες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη νέων φυτών φραγκοσυκιάς και πως οι διαφορετικοί φυτικοί γονότυποι ανταποκρίνονται με διαφορετικές στρατηγικές στην συμβιωτική σχέση με τις ενδομυκόρριζες.


Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...