Επίδραση διαφόρων προφυτρωτικών χειρισμών σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της φύτρωσης σπόρων μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς)


Ερευνητική εργασία

M-I.N. Sotiras, I.E. Papadakis, G. Panagiotakis, S. Lionakis, 2015, Germinability and germination rate of loquat seeds as affected by the removal of perisperm and/or different parts of cotyledons, Abstracts of the 3rd Balkan Symposium on Fruit Growing, Belgrade, Serbia, 16-18 September 2015, p. 90.

 

Επίδραση διαφόρων προφυτρωτικών χειρισμών σε ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της φύτρωσης σπόρων μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς) - Effect of different pre-sowing manipulations on quantitative and qualitative characteristics of loquat seeds germination

Περίληψη

Μελετήθηκε η επίδραση διαφόρων χειρισμών αφαίρεσης του περισπερμίου ή/και τμήματος των κοτυληδόνων σπερμάτων της ιαπωνικής μουσμουλιάς (Eriobotrya japonica) στη φυτρωτική τους ικανότητα και στην ταχύτητα φύτρωσής τους. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν δύο πειράματα. Οι επεμβάσεις του πρώτου πειράματος περιελάμβαναν την πλήρη αφαίρεση του περισπερμίου ή/και την κοπή τμήματος των κοτυληδόνων τους (κατά το 1/3 του μήκους τους από την πλευρά που βρίσκεται απέναντι από το έμβρυο): (I) ολόκληρα σπέρματα με πλήρες περισπέρμιο, (II) ολόκληρα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο, (III) κομμένα σπέρματα με περισπέρμιο και (IV) κομμένα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο. Οι επεμβάσεις του δεύτερου πειράματος περιελάμβαναν την πλήρη ή τη μερική (κατά το ήμισυ) αφαίρεση του περισπερμίου των σπερμάτων: (A) ολόκληρα σπέρματα με πλήρες περισπέρμιο, (B) ολόκληρα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο, (Γ) ολόκληρα σπέρματα με αφαίρεση του ½ του περισπερμίου (δεξιά και αριστερά από τον κεντρικό τους άξονα), (Δ) ολόκληρα σπέρματα με αφαίρεση του ½ του περισπερμίου από την πλευρά του εμβρύου και (Ε) ολόκληρα σπέρματα με αφαίρεση του ½ του περισπερμίου από την πλευρά απέναντι από το έμβρυο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος: (α) κατά την πλήρη αφαίρεση του περισπερμίου παρατηρήθηκε επιτάχυνση της φύτρωσης τόσο των ολόκληρων όσο και των κομμένων σπερμάτων και (β) η κοπή τμήματος των κοτυληδόνων καθυστέρησε το φύτρωμα των σπερμάτων, ανεξάρτητα από τον αν τους είχε αφαιρεθεί ή όχι το περισπέρμιο. Τα αποτελέσματα του δευτέρου πειράματος έδειξαν, επιπλέον, ότι ακόμα και η μερική αφαίρεση του περισπερμίου είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην ταχύτητα φύτρωσης των σπερμάτων όσο και στο ποσοστό φύτρωσής τους, συγκριτικά με τα ολόκληρα με ακέραιο περισπέρμιο σπέρματα.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...