Επίδραση της αυξημένης εδαφικής υγρασίας στην αντιοξειδωτική συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο (Persea americana Mill.) ‘Hass’ και ‘Fuerte’


Ερευνητική εργασία

Γ. Δούπης, Ν. Καβρουλάκης, Ι. Παπαδάκης, Γ. Ψαρράς και Κ. Χαρτζουλάκης, 2016, Επίδραση της αυξημένης εδαφικής υγρασίας στην αντιοξειδωτική συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο (Persea americana Mill.) ‘Hass’ και ‘Fuerte’, Πρακτικά 27ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28-29 Σεπτεμβρίου 2015, Βόλος, Τόμος Α, 242-247.

 

Επίδραση της αυξημένης εδαφικής υγρασίας στην αντιοξειδωτική συμπεριφορά των ποικιλιών αβοκάντο (Persea americana Mill.) ‘Hass’ και ‘Fuerte’ -  Effect of increased soil moisture on the antioxidant behavior of avocado (Persea americana Mill.) ‘Hass’ and ‘Fuerte’

Περίληψη

Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτέλεσε η αξιολόγηση της ενεργοποίησης του αντιοξειδωτικού μηχανισμού σε ρίζες και φύλλα των ποικιλιών αβοκάντο (Persea americana Mill.) ‘Fuerteκαι Hassυπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας. Χρησιμοποιήθηκαν 60 δενδρύλλια ηλικίας 1,5 έτους, τα οποία αναπτύχθηκαν σε γλάστρες χωρητικότητας 35 L που περιείχαν έδαφος αμμοπηλώδους σύστασης. Οι συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας επιτεύχθησαν με τη τοποθέτηση λεκανών κάτω από τις γλάστρες και την πλήρωση τους με νερό. Στο πέρας της εννεάμηνης έκθεσης των φυτών σε συνθήκες κατάκλισης του εδάφους πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες φύλλων και ριζών στα οποία προσδιορίσθηκαν οι ενεργότητες των αντιοξειδωτικών ενζύμων: υπεροξειδική δισμουτάση (SOD, EC 1.15.1.1), περοξειδάση της γουϊακόλης (POD, EC 1.11.1.7), ασκορβική περοξειδάση (APX, EC 1.11.1.11) και περοξειδάση της γλουταθειόνης (GPX, EC 1.11.1.12), και επιπρόσθετα ποσοτικοποιήθηκαν ο βαθμός περοξείδωσης των λιπιδίων (TBARS) και το περιεχόμενο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Από τα αποτελέσματα προκύπτει αύξηση του περιεχομένου σε Η2Ο2 και έντονη οξείδωση των λιπαρών οξέων των κυτταρικών μεμβρανών στα φύλλα των δενδρυλλίων της ποικιλίας Fuerte’, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η ποικιλία Fuerteείναι πιο ευαίσθητη στην ανάπτυξη φαινομένων οξειδωτικού στρες έναντι της ποικιλίας Hass’, υπό συνθήκες αυξημένης εδαφικής υγρασίας. Οι μειωμένες οξειδωτικές βλάβες που επέδειξε η ποικιλία Hassδεν δύναται να αποδοθούν στην ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών ενζύμων, καθώς οι ενεργότητες των περοξειδάσων και της δισμουτάσης παρουσίασαν σημαντικά μειωμένες τιμές κατά τη 274η ημέρα της πειραματικής διαδικασίας. Αμφότερες οι παράμετροι TBARS και Η2Ο2 δύνανται να χρησιμοποιηθούν ως αξιόπιστοι βιοχημικοί δείκτες κατά τον προσδιορισμό της προσαρμογής του αβοκάντο σε συνθήκες παρατεταμένης κατάκλισης του εδάφους, ενώ για την ολοκληρωμένη μελέτη των συνιστωσών της αντιοξειδωτικής άμυνας θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συμπληρωματικές πειραματικές μελέτες.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...