Επίδραση της ελλειμματικής άρδευσης στην κατανάλωση νερού και τη φυσιολογία της ελιάς (Olea europaea L., ποικ. Κορωνέικη)


Ερευνητική εργασία

Ψαρράς Γ., Παπαδάκης Ι., Κασαπάκης Ι., Μπερτάκη Μ. και Χαρτζουλάκης Κ., 2009, Επίδραση της ελλειμματικής άρδευσης στην κατανάλωση νερού και τη φυσιολογία της ελιάς (Olea europaea L., ποικ. Κορωνέικη), Πρακτικά 23ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Χανιά Κρήτης, Τεύχος Α, σελ. 201-204.

Επίδραση της ελλειμματικής άρδευσης στην κατανάλωση νερού και τη φυσιολογία της ελιάς (Olea europaea L., ποικ. Κορωνέικη) - Effect of deficient irrigation on water consumption and the physiology of the olive (Olea europaea L., var. Koroneiki)

Περίληψη

Μελετήθηκε η επίδραση της ελλειμματικής άρδευσης στην κατανάλωση νερού, την υδατική κατάσταση και τις φυσιολογικές παραμέτρους της ελιάς ποικ. Κορωνέϊκη, κατά την περίοδο 2006 και 2007. Το έδαφος του πειραματικού ήταν πηλώδες με EC 1.3 dS/m και τα ελαιόδενδρα ήταν ηλικίας 50 ετών. Εφαρμόσθηκαν 4 χειρισμοί άρδευσης: α) πλήρης κάλυψη των αναγκών σε νερό (100% ΕΤc), β) κάλυψη του 70% των αναγκών (70% ΕΤc), γ) του 40% των αναγκών (40% ΕΤc) και δ) χωρίς άρδευση (0% ΕΤc). Οι ανάγκες σε νερό των δένδρων υπολογίζονταν με βάση την σχέση ΕΤc = Κc x ETo και η εφαρμογή του νερού γινόταν με σταγόνες. Καταγράφηκε η κατανάλωση νερού, η διακύμανση της εδαφικής υγρασίας, η υδατική κατάσταση των φυτών και έγιναν μετρήσεις για την φυσιολογική κατάσταση των δένδρων. H μέση κατανάλωση νερού άρδευσης (Μάϊος-Σεπτέμβριος) ήταν 270, 189 και 108 mm στους χειρισμούς 100% ΕΤc, 70% ΕΤc και 40% ΕΤc, αντίστοιχα. Η υγρασία του εδάφους στο βάθος 20-30 cm στους χειρισμούς 100% ΕΤc και 70% ΕΤc ήταν στο 27-30% κ.ο. σε όλη την αρδευτική περίοδο, στο 40% ΕΤc ήταν 25-28% και στο 0% ΕΤc μειώθηκε σταδιακά μέχρι το 12% (κ.ο.). Το υδατικό δυναμικό φύλλων (Ψφ), μεταξύ 09.00-10.00, κυμάνθηκε από -2,4 έως -2,7 MPa στους χειρισμούς 100% και 70% ΕΤc, από -3,2 έως -3,6 στο 40% ΕΤc, ενώ στα χωρίς άρδευση δένδρα (0% ΕΤc) μειώθηκε σταδιακά από τα -2,5 στα -6,3 MPa, στο τέλος της αρδευτικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της ξηρικής περιόδου (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) καταγράφηκαν σημαντικά μειωμένες μέσες τιμές φωτοσύνθεσης στους χειρισμούς 40% ΕΤc (κατά 31%) και 0% ΕΤc (κατά 72%), συγκριτικά με τους χειρισμούς 70% ΕΤc και 100% ΕΤc, που ήταν 16,5 μmol.m-2.sec-1. Συμπερασματικά, η φυσιολογική κατάσταση των δένδρων δεν επηρεάζεται σημαντικά με την ελάττωση της ποσότητας του εφαρμοζόμενου αρδευτικού νερού κατά 30%, ιδιαίτερα όταν με το σχεδιασμό της άρδευσης καλύπτονται οι ανάγκες στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της ελιάς.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...


Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...