Επίδραση της ψύξης και της γιββερελλίνης στην ταχύτητα φύτρωσης και τη φυτρωτική ικανότητα σπερμάτων ιαπωνικής μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς) σε σχέση με την παρουσία ή μη περισπερμίου


Ερευνητική εργασία

Μ. Σώτηρας, Ι. Παπαδάκης και Α. Ατσαλίνου, 2016, Επίδραση της ψύξης και της γιββερελλίνης στην ταχύτητα φύτρωσης και τη φυτρωτική ικανότητα σπερμάτων ιαπωνικής μουσμουλιάς σε σχέση με την παρουσία ή μη περισπερμίου, Πρακτικά 27ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 28-29 Σεπτεμβρίου 2015, Βόλος, Τόμος Α, 210-213.

 

Επίδραση της ψύξης και της γιββερελλίνης στην ταχύτητα φύτρωσης και τη φυτρωτική ικανότητα σπερμάτων ιαπωνικής μουσμουλιάς (δεσπολιάς, μεσπιλιάς) σε σχέση με την παρουσία ή μη περισπερμίου -  Effect of colling and gibberellin on germination rate and germination capacity of loquat seeds in relation to the presence or absence of periperm

Περίληψη

Σε προηγούμενη εργασία μας βρέθηκε ότι τόσο η πλήρης όσο και η μερική αφαίρεση του περισπερμίου (καλύμματος) από σπέρματα ιαπωνικής μουσμουλιάς είχε ευεργετικά αποτελέσματα στο ποσοστό και την ταχύτητα φύτρωσής τους. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθούν επιπλέον τρόποι επαύξησης της φυτρωτικής ικανότητας και επιτάχυνσης της φύτρωσης των σπερμάτων της ιαπωνικής μουσμουλιάς με συνδυασμό διαφόρων μεταχειρίσεων ψύξης ή/και εμβάπτισής τους σε γιββερελλίνη, πάντα σε σχέση με την ύπαρξη ή μη περισπερμίου. Το πείραμα περιελάμβανε 10 επεμβάσεις, σε σπέρματα με περισπέρμιο (I-V) ή χωρίς περισπέρμιο (VI-X): (Ι, VI) 24 h σε νερό + 13 ημέρες στους 5 0C + 24 ώρες σε νερό, (II, VII) 24 h σε νερό + 13 ημέρες στους 5 0C + 24 ώρες σε 250 ppm GA3, (III, VIII) 24 h σε 250 ppm GA3 + 13 ημέρες στους 5 0C + 24 ώρες σε νερό, (IV, IX) 24 h σε νερό + 0 ημέρες στους 5 0C + 24 ώρες σε νερό, (V, X) 24 h σε νερό + 0 ημέρες στους 5 0C + 24 h σε 250 ppm GA3. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 500 σπέρματα: 10 επεμβάσεις με 5 επαναλήψεις των 20 σπερμάτων. Μετά την ατομική σπορά τους σε σπορεία που περιείχαν μίγμα τύρφης και περλίτη (2/1, v/v), καταγράφονταν συνεχώς, κάθε 2-3 ημέρες, τα φυτρωμένα σπέρματα. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να προσδιοριστούν οι ημέρες που μεσολάβησαν από την σπορά μέχρι τη φύτρωση (χρόνοι φύτρωσης) του 10%, του 50%, του 90% και του 100% των σπερμάτων, που τελικά φύτρωσαν ανά επέμβαση. Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων, η φυτρωτική ικανότητα των σπερμάτων κυμάνθηκε από 37,5-90,3%, ανάλογα με την επέμβαση. Η φυτρωτική ικανότητα και ταχύτητα φύτρωσης ήταν σημαντικά αυξημένες στα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο από ότι στα σπέρματα με περισπέρμιο Στα σπέρματα με περισπέρμιο, παρατηρήθηκαν μειωμένα ποσοστά φυτρωτικής ικανότητας στις επεμβάσεις IV και V, συγκριτικά με τις επεμβάσεις Ι, ΙΙ και ΙΙΙ. Στα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των επεμβάσεων. Τα σπέρματα με περισπέρμιο έδειξαν πως αν υποστούν ψύξη, ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή μη γιββερελλίνης, παρουσιάζουν αυξημένη φυτρωτική ικανότητα. Αντίθετα, στα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο, το ποσοστό φύτρωσης δε μεταβλήθηκε σημαντικά από την εμβάπτισή τους σε γιββερελλίνη ή/και την ψύξη τους. Επιπλέον, στα σπέρματα χωρίς περισπέρμιο, ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησαν για τη φύτρωση του 90% των σπερμάτων ήταν σημαντικά μικρότερος στην επέμβαση ψύξης και γιββερελλίνης σε σχέση με τις επεμβάσεις με γιββερελλίνη χωρίς ψύξη ή με ψύξη χωρίς γιββερελλίνη. Συμπερασματικά, ο ρόλος του περισπερμίου είναι σημαντικός για τη φύτρωση των σπερμάτων της ιαπωνικής μουσμουλιάς, δεδομένου ότι η φύτρωση διευκολύνεται είτε με την αφαίρεσή του είτε με την έκθεση τους σε χαμηλές θερμοκρασίες με ή χωρίς την προσθήκη γιββερελλίνης. Συζητείται η ύπαρξη ενός ήπιου, μικρής έντασης, ληθάργου που δεν σχετίζεται με το έμβρυο αλλά με το περισπέρμιο.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...