Περίληψη
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2006 και 2007 σε φυτεία αβοκάντο που βρίσκεται στην περιοχή Πρασσές Ρεθύμνου. Χρησιμοποιήθηκαν 20 δένδρα των ποικιλιών Hass και Fuerte, ηλικίας 20 ετών, που είχαν κορμοτομηθεί την άνοιξη του έτους 2004, σε ύψος 50-60 εκ., επειδή η βλάστηση τους είχε καταστραφεί από παγετό τον χειμώνα του ιδίου έτους. Κατά την έναρξη του πειράματος κάθε δένδρο είχε 10-12 ζωηρούς βλαστούς που ήταν περιφερειακά διαταγμένοι κοντά στο σημείο της κορμοτομής. Από αυτούς, επιλέχθηκαν τρεις ομοιόμορφοι βλαστοί, σε δύο από τους οποίους πραγματοποιήθηκε χαραγή, στις 4 Μαρτίου 2006 (Χαραγή Ι) στον ένα βλαστό και στις 1 Απριλίου 2006 (Χαραγή ΙΙ) στον άλλο. Η χαραγή έγινε με αφαίρεση ολόκληρου δακτυλίου φλοιού πλάτους 0,5-1 cm, με τη χρήση ειδικού εργαλείου, σε απόσταση περίπου 5 εκ. από τη βάση του βλαστού. Ο τρίτος βλαστός κάθε δένδρου δεν υπέστη χαραγή και χρησιμοποιήθηκε ως Μάρτυρας. Στη συνέχεια και καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο ελήφθησαν παρατηρήσεις σχετικά με την άνθηση των δένδρων (Μάρτιος - Απρίλιος), την καρπόδεση (28 Μαΐου 2006), την καρπόπτωση (2 Ιουλίου και 6 Αυγούστου 2006) και τον τελικό αριθμό και το βάρος των καρπών κατά τη συγκομιδή (Ιανουάριος 2007). Επιπλέον, κατά το τέλος της περιόδου άνθησης και καρπόδεσης (τελευταία εβδομάδα Μαΐου), ελήφθησαν δείγματα φύλλων από το μέσο βλαστών του προηγούμενου έτους για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των θρεπτικών στοιχείων και των υδατανθράκων σε αυτά. Κανένας από τους δύο χειρισμούς χαραγής δεν επηρέασε την καρπόδεση και την καρπόπτωση και κατά συνέπεια τον τελικό αριθμό των καρπών που παρέμειναν στα δένδρα της ποικιλίας Fuerte μέχρι τη συγκομιδή. Ωστόσο, στην ποικιλία Hass παρατηρήθηκε σημαντικά αυξημένη καρπόδεση αλλά και σημαντικά αυξημένη καρπόπτωση στην περίπτωση της πρώτης χαραγής (Χαραγή Ι), συγκριτικά με τη Χαραγή ΙΙ και το Μάρτυρα. Επομένως, η χαραγή και στην ποικιλία Hass, ανεξάρτητα από την ημερομηνία πραγματοποίησής της, δεν άσκησε σημαντική επίδραση στον τελικό αριθμό των καρπών που παρέμειναν στα δένδρα μέχρι τη συγκομιδή. Συγκρίνοντας όμως τις δύο ποικιλίες όσον αφορά την παραγωγή καρπών, στα δένδρα της ποικιλίας Hass υπήρχαν κατά τη συγκομιδή κατά 2 με 4 φορές περισσότεροι καρποί από ότι στην ποικιλία Fuerte. Οι συγκεντρώσεις των στοιχείων N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn και Β στα φύλλα και των δυο ποικιλιών δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από τη χαραγή. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η συγκέντρωση του N στα φύλλα του Μάρτυρα της ποικιλίας Hass που ήταν σημαντικά αυξημένη συγκριτικά με την Χαραγή Ι. Αν και η επίδραση της χαραγής στη συγκέντρωση των υδατανθράκων στα φύλλα της ποικιλίας Hass ήταν στατιστικά μη σημαντική, στην ποικιλία Fuerte καταγράφηκε σημαντική διαφοροποίηση στις συγκεντρώσεις των υδατανθράκων μεταξύ των διαφόρων χειρισμών με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση στη Χαραγή Ι και τη μικρότερη στο Μάρτυρα.
Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!
Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.
Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου