Επίδραση του βορίου στις συγκεντρώσεις και στην κατανομή του σε επιμέρους τμήματα δενδρυλλίων μηλιάς


Ερευνητική εργασία

Α. Οικονόμου, Ι. Παπαδάκης, Β. Κωτσαντής, Ε. Λαδικού, Γ. Χατζηπέρου και Θ. Σωτηρόπουλος, 2019, Επίδραση του βορίου στις συγκεντρώσεις και στην κατανομή του σε επιμέρους τμήματα δενδρυλλίων μηλιάς, 29ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 15-18 Οκτωβρίου 2019, Πάτρα.

 

Επίδραση του βορίου στις συγκεντρώσεις και στην κατανομή του σε επιμέρους τμήματα δενδρυλλίων μηλιάς - Effect of boron on concentrations and distribution in individual parts (organs) of apple seedlings

Περίληψη

Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι συγκεντρώσεις του βορίου (Β) και η επί τοις εκατό κατανομή του σε επιμέρους τμήματα φυτών μηλιάς υπό συνθήκες κανονικής θρέψης βορίου και υπό συνθήκες χορήγησης αυξημένης συγκέντρωσης βορίου. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν 16 φυτά μηλιάς της ποικιλίας “Granny Smith” εμβολιασμένα σε υποκείμενο Μ9. Η ανάπτυξή τους πραγματοποιήθηκε υδροπονικά για 116 ημέρες, σε γλάστρες που περιείχαν αδρανές υπόστρωμα χαλαζιακής άμμου και περλίτη (1:2). Στα φυτά χορηγούνταν πλήρες θρεπτικό διάλυμα Hoagland, τροποποιημένο μόνο ως προς την περιεκτικότητά του σε βόριο (25 μΜ Β – μάρτυρας ή 400 μΜ Β – αυξημένη συγκέντρωση Β). Ανά μεταχείριση Β χρησιμοποιήθηκαν 8 φυτά (επαναλήψεις). Κατά το πέρας του πειράματος, τα φυτά χωρίστηκαν σε επιμέρους τμήματα. Οι βλαστοί του εμβολίου-ποικιλίας τμηματίστηκαν σε τρία ίσα μέρη κατά το μήκος τους, δηλαδή στο επάκριο-κορυφαίο (κορυφή), στο ενδιάμεσο (μέσο) και στο κατώτερο (βάση) τμήμα τους. Ακολούθως, οι βλαστοί διαχωρίστηκαν από τα φύλλα και επομένως προέκυψαν τρία διακριτά τμήματα βλαστού (κορυφής, μέσης, βάσης) και τρία διακριτά τμήματα φύλλων (κορυφής, μέσης, βάσης). Επιπλέον, ο βλαστός του υποκειμένου χωρίστηκε από τη ρίζα. Τα επιμέρους φυτικά τμήματα μεταχειρίστηκαν κατάλληλα για τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης του βορίου και των λοιπών ανόργανων θρεπτικών στοιχείων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα δεδομένα που αφορούν στις συγκεντρώσεις αλλά και τις ποσότητες του βορίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συγκεντρώσεις του βορίου κυμάνθηκαν από 22 μg g-1 ξ.β. (βλαστός υποκειμένου, μεταχείριση 25 μΜ Β) έως και περίπου 450 μg g-1 ξ.β. στο βλαστό κορυφής και τα φύλλα κορυφής στη μεταχείριση των 400 μΜ Β. Τα επιμέρους τμήματα των φυτών του μάρτυρα, κατατάσσονται σε αύξουσα σειρά, βάσει της συγκέντρωσης του Β που βρέθηκε σε αυτά ως εξής: βλαστός υποκειμένου < βλαστός βάσης, ρίζα < φύλλα βάσης, βλαστός μέσης < φύλλα μέσης, βλαστός κορυφής < φύλλα κορυφής. Η αντίστοιχη κατάταξη, υπό συνθήκες υπερεπάρκειας βορίου ήταν η εξής: βλαστός υποκειμένου < ρίζα, βλαστός βάσης, φύλλα βάσης < φύλλα μέσης, βλαστός μέσης < φύλλα κορυφής, βλαστός κορυφής. Η συσσώρευση του βορίου στο επάκριο τμήμα των βλαστών (φύλλα κορυφής, βλαστός κορυφής) δείχνει την ευκινησία του βορίου εντός τους φυτικού σώματος της μηλιάς, δια μέσω του ηθμού. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες περίσσειας Β στο διάλυμα θρέψης τους (400 μΜ Β) απορρόφησαν 6,4 φορές περισσότερο βόριο συγκριτικά με τα φυτά που αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες επάρκειας Β (25 μΜ Β). Παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο μεταχειρίσεων βορίου ως προς το πηλίκο της συνολικής ποσότητας Β που υπήρχε στο υπέργειο τμήμα των φυτών προς αυτή που βρέθηκε στη ρίζα τους.


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...