Επίδραση του είδους του εκφύτου και του θρεπτικού υποστρώματος στον in vitro μικροπολλαπλασιασμό της ελιάς (Olea europaea L.) (ποικ. Χονδρολιά Χαλκιδικής)


Ερευνητική εργασία

Αντωνοπούλου Χ., Δημάση Κ., Χατζησαββίδης Χ., Παπαδάκης Ι. και Θεριός Ι., 2009, Επίδραση του είδους του εκφύτου και του θρεπτικού υποστρώματος στον in vitro μικροπολλαπλασιασμό της ελιάς (Olea europaea L.) (ποικ. Χονδρολιά Χαλκιδικής), Πρακτικά 23ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Χανιά Κρήτης, Τεύχος Α, σελ. 219-222.

Επίδραση του είδους του εκφύτου και του θρεπτικού υποστρώματος στον in vitro μικροπολλαπλασιασμό φυτών (ιστοκαλλιέργεια) -  Effect of explant type and nutrient medium on in vitro micropropagation of plants (tissue culture)


Περίληψη
Σκοπός του πειράματος ήταν η μελέτη της επίδρασης του είδους του εκφύτου στην εγκατάσταση in vitro καλλιέργειας ελιάς (Olea europaea L.) (ποικ. Χονδρολιά Χαλκιδικής) καθώς και η μελέτη της επίδρασης του θρεπτικού υποστρώματος στο στάδιο πολλαπλασιασμού της ελιάς. Μοσχεύματα βλαστών κόπηκαν και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εκφύτων: νεαρές βλαστικές κορυφές και μοσχεύματα ενός και δύο γονάτων. Επιπλέον, στα μισά έκφυτα διατηρήθηκε τμήμα των φύλλων ανά γόνατο, ενώ στα υπόλοιπα τα φύλλα απομακρύνθηκαν. Τα μικρομοσχεύματα εγκαταστάθηκαν σε θρεπτικό υπόστρωμα Οlive Medium (OM), παρουσία 1,0 mg l-1 ΒΑ και 0,5 mg l-1 IBA. Μετά την πάροδο 5 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι το είδος του εκφύτου επηρέασε σημαντικά τον in vitro πολλαπλασιασμό της ελιάς. Συγκεκριμένα, τα έκφυτα με 2 γόνατα και χωρίς φύλλα παρουσίασαν τον υψηλότερο ρυθμό πολλαπλασιασμού, καθώς και τους περισσότερους και μεγαλύτερους νέους βλαστούς. Οι βλαστικές κορυφές νεκρώθηκαν, λόγω μη αντοχής στη χημική απολύμανση πριν από την in vitro εγκατάσταση της καλλιέργειας. Στη συνέχεια, για τον πολλαπλασιασμό των εκφύτων χρησιμοποιήθηκαν τρία θρεπτικά υποστρώματα: το ΟΜ, το MS (Murashige και Skoog), καθώς και το WPM (Woody Plant Medium), στα οποία η συγκέντρωση των μακροστοιχείων είτε διατηρήθηκε ανέπαφη, είτε μειώθηκε στο μισό ή διπλασιάστηκε (ΟΜ, ½ΟΜ, 2ΟΜ, MS, ½MS, 2MS, WPM, ½WPM και 2WPM). Όλοι οι χειρισμοί περιείχαν 1,0 mg l-1 ΒΑ και 0,5 mg l-1 IBA. Όπως διαπιστώθηκε, τόσο το είδος του θρεπτικού υποστρώματος όσο και η συγκέντρωση των αλάτων σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον in vitro πολλαπλασιασμό της ελιάς. Ο υψηλότερος ρυθμός πολλαπλασιασμού σημειώθηκε στο πλήρες ΟΜ, ενώ το MS παρουσίασε το μικρότερο ρυθμό, ανεξάρτητα από τη συγκέντρωση των αλάτων. Οι περισσότεροι νέοι βλαστοί σχηματίστηκαν στο WPM με διπλάσια συγκέντρωση αλάτων (2WPM), ενώ το μεγαλύτερο μήκος βλαστών σημειώθηκε στο πλήρες ΟΜ. Τέλος, υάλωση παρατηρήθηκε σε όλους τους χειρισμούς, αλλά ήταν εντονότερη στις περιπτώσεις με θρεπτικό υπόστρωμα MS.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...