Επίδραση του καλίου σε παραμέτρους ανόργανης θρέψης δενδρυλλίων μηλιάς


Ερευνητική εργασία

Ε. Λαδικού, Ι. Παπαδάκης, Γ. Χατζηπέρου, Α. Οικονόμου, Θ. Χατζηστάθης και Θ. Σωτηρόπουλος, 2019,  Επίδραση του καλίου σε παραμέτρους ανόργανης θρέψης δενδρυλλίων μηλιάς, 29ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 15-18 Οκτωβρίου 2019, Πάτρα.

 

Επίδραση του καλίου σε παραμέτρους ανόργανης θρέψης δενδρυλλίων μηλιάς- Effect of potassium mineral nutrition parameters of apple seedlings

Περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της απόκρισης φυτών μηλιάς υπό συνθήκες διαφορετικής θρέψης τους σε κάλιο (Κ), διερευνώντας παραμέτρους σχετιζόμενες με την ανόργανη θρέψη των φυτών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, εμβολιασμένα φυτά μηλιάς της ποικιλίας ‘Granny Smith’ σε υποκείμενο Μ9 αναπτύχθηκαν υπό συνθήκες θερμοκηπίου για 159 μέρες. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε γλάστρες χωρητικότητας 5 L που περιείχαν αδρανές υπόστρωμα άμμου:περλίτη (1:2) και ποτίζονταν με υδροπονικά διαλύματα που διέφεραν ως προς τη συγκέντρωση του καλίου (0,00, 0,75, 1,50, 3,00 και 6,00 mM Κ). Στο τέλος του πειράματος, τα φυτά τεμαχίστηκαν σε φύλλα κορυφής, φύλλα βάσης, βλαστό κορυφής, βλαστό βάσης, βλαστό υποκειμένου και ρίζα. Τα επιμέρους φυτικά τμήματα αποξηράθηκαν, ζυγίστηκαν και μεταχειρίστηκαν κατάλληλα για τον εργαστηριακό προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των στοιχείων Ν, P, K, Ca, Mg, Mn, Zn, Fe, Cu, και Β. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζοντας τα ξηρά βάρη των επιμέρους φυτικών οργάνων κάθε φυτού με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις των διαφόρων ανόργανων στοιχείων, εκφρασμένες επί ξηρού βάρους, υπολογίστηκαν οι ποσότητες του κάθε στοιχείου στα φύλλα, στους βλαστούς της ποικιλίας, στους βλαστούς του υποκειμένου, στις ρίζες, στο υπέργειο μέρος, στο εμβόλιο και στο υποκείμενο και συνολικά στο φυτό. Από τη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψαν τα παρακάτω αποτελέσματα/συμπεράσματα: (α) Με την αύξηση του Κ στο διάλυμα θρέψης των φυτών, παρατηρείται σταδιακή αύξηση της συγκέντρωσης του Κ στα επιμέρους φυτικά μέρη  καθώς και της συνολικής πρόσληψής του από τα φυτά, (β) Η συγκέντρωση του Κ στα φύλλα συσχετίζεται αρνητικά με το ασβέστιο στα φύλλα της κορυφής και στα φύλλα της βάσης, στον βλαστό της κορυφής, στον βλαστό της βάσης και στη ρίζα των φυτών, (γ) Το Κ του θρεπτικού διαλύματος συσχετίζεται θετικά με τον P και το Mn στον βλαστό κορυφής, στον βλαστό βάσης και στο βλαστό του υποκειμένου, αλλά αρνητικά με τα επίπεδα P και Mn των φύλλων, (δ) Το Κ συσχετίζεται αρνητικά με τον Zn στα φύλλα κορυφής, στα φύλλα βάσης, στον βλαστό κορυφής και στον βλαστό βάσης των φυτών, και (ε) Το Κ ανταγωνίζεται το Mg όχι μόνο κατά την πρόσληψή του από τη ρίζα αλλά και κατά τη μεταφορά του από τη ρίζα προς τους ιστούς της ποικιλίας.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...