Παπαδάκης Ι., Σωτηρόπουλος Θ., Αντωνοπούλου Χ. και Θεριός Ι., 2009, Μελέτη της επίδρασης του μαγνησίου στη θρέψη και στις συγκεντρώσεις της χλωροφύλλης και των υδατανθράκων δενδρυλλίων πορτοκαλιάς, Πρακτικά 23ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, Χανιά Κρήτης, Τεύχος Α, σελ. 169-172.
Στην παρούσα
μελέτη διερευνήθηκε η επίδραση του Mg στην αύξηση, τη θρεπτική κατάσταση και
τις συγκεντρώσεις των υδατανθράκων και της χλωροφύλλης δενδρυλλίων πορτοκαλιάς.
Χρησιμοποιήθηκαν 36 δενδρύλλια πορτοκαλιάς της ποικιλίας ‘Newhall’ που ήταν εμβολιασμένα στο
υποκείμενο Swingle citrumelo
και καλλιεργούνταν σε αδρανές υπόστρωμα άμμου:περλίτη (1:1). Καθ’ όλη τη
διάρκεια του πειράματος (63 ημέρες), τα φυτά αρδεύονταν με θρεπτικά διαλύματα
που διέφεραν ως προς τη συγκέντρωση του Mg (0, 12, 24, 48, 96 και 192 mg l-1). Κάθε επίπεδο Mg περιελάμβανε 6 φυτά (επαναλήψεις). Στο τέλος του πειράματος,
κάθε φυτό χωρίστηκε σε ρίζα, σε βλαστό υποκειμένου, σε φύλλα και σε βλαστούς
εμβολίου. Αφού μετρήθηκε το νωπό και το ξηρό βάρος του κάθε φυτικού τμήματος,
έγινε προσδιορισμός των συγκεντρώσεων του K, του P,
του Ca, του Mg, του Mn, του Zn και του Fe σε καθένα από τα προαναφερόμενα
φυτικά τμήματα. Επίσης, πολλαπλασιάζοντας τη συγκέντρωση του κάθε στοιχείου του
κάθε φυτικού τμήματος επί το ξηρό βάρος του τμήματος αυτού και αθροίζοντας τα
επιμέρους γινόμενα σε επίπεδο φυτού, υπολογίστηκε η συνολική ποσότητα του κάθε
στοιχείου ανά φυτό. Με τη χρήση αυτής της παραμέτρου (συνολική ποσότητα
στοιχείου ανά φυτό) είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα για την επίδραση του Mg στην πρόσληψη των λοιπών
θρεπτικών στοιχείων. Ακόμα, μελετήθηκε και η επίδραση του Mg στην αποτελεσματικότητα χρήσης των
λοιπών θρεπτικών στοιχείων. Η αποτελεσματικότητα χρήσης ενός στοιχείου εκφράζει
την φυτική μάζα που παράγεται (mg
ξηρού βάρους φυτού) ανά μονάδα ποσότητας του στοιχείου που υπάρχει στο φυτό,
δηλ. ανά mg
μακροστοιχείου ή μg του
ιχνοστοιχείου. Τέλος, προσδιορίστηκαν οι συγκεντρώσεις της χλωροφύλλης στα
φύλλα και των υδατανθράκων στις ρίζες και στα φύλλα των φυτών. Σύμφωνα με τα
αποτελέσματα, η συγκέντρωση του Mg στο θρεπτικό διάλυμα συσχετίστηκε σημαντικά
και θετικά [r = (+0,464, P<0,01) – (+0,802, P<0,001)] με τη συγκέντρωση των
στοιχείων Mg (φύλλα, βλαστοί εμβολίου, βλαστός υποκειμένου, ρίζα), Ca (βλαστός
υποκειμένου), K (ρίζα) και Fe (φύλλα, βλαστός υποκειμένου), τη συνολική
πρόσληψη του Mg, και την ικανότητα των φυτών να χρησιμοποιούν
αποτελεσματικότερα το Mn και το Fe. Ωστόσο, σημαντικά και αρνητικά [r = (-0,371, P<0,05)
– (-0,808, P<0,001)]
συσχετίστηκε η συγκέντρωση του Mg
στο θρεπτικό διάλυμα με τη συγκέντρωση του Mn (βλαστός υποκειμένου, ρίζα), του
Ca (φύλλα, βλαστοί εμβολίου, ρίζα) και του Fe (ρίζα), τη συνολική πρόσληψη των
στοιχείων Mn, Fe, P, K και Ca, και με την ικανότητα των φυτών να χρησιμοποιούν
αποτελεσματικότερα το Mg. Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση του Mg στο διάλυμα θρέψης των φυτών δεν
επηρέασε σημαντικά τα συνολικά νωπά και ξηρά τους βάρη, ούτε τη συγκέντρωση της
χλωροφύλλης στα φύλλα αλλά ούτε και τη συγκέντρωση των υδατανθράκων στα φύλλα
και τις ρίζες των φυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου