Μελέτης της επίδρασης των επεμβάσεων της χαραγής και της δακτυλίωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών και χυμού των όψιμων ποικιλιών μανταρινιάς Ortanique και Minneola


 Ερευνητική εργασία

Karantzi A.D., I.E. Papadakis, P. Roussos, M. Psychoyou, 2015, Fruit quality and leaf photosynthesis of ‘Ortanique’ and ‘Minneola’ mandarin hybrids as affected by branch girdling or ringing, Abstracts of the 3rd Balkan Symposium on Fruit Growing, Belgrade, Serbia, 16-18 September 2015, p. 87.

 

Μελέτης της επίδρασης των επεμβάσεων της χαραγής και της δακτυλίωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών και χυμού των όψιμων ποικιλιών μανταρινιάς Ortanique και Minneola - Study of the effect of girdling and ringing operations on the quality characteristics of fruits and juice of the late mandarin varieties Ortanique and Minneola

Περίληψη

Μελετήθηκε η επίδραση των επεμβάσεων της χαραγής και της δακτυλίωσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά καρπών και χυμού των όψιμων ποικιλιών μανταρινοειδών Ortanique και Minneola, καθώς και στη φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων τους. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 20-12-2012. Ακολούθησαν τρεις συγκομιδές καρπών μετά από 50, 70 και 97 ημέρες. Σε κάθε συγκομιδή, οι καρποί και ο χυμός τους αναλύθηκαν και προσδιορίστηκαν διάφορες παράμετροι ποιότητας. Επίσης, η φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων μετρήθηκε κατά την 50η ημέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η φωτοσυνθετική ικανότητα των φύλλων είτε δεν επηρεάστηκε (Minneola-χαραγή) είτε μειώθηκε σημαντικά (Ortanique-χαραγή, Ortanique-δακτυλίωση, Minneola-δακτυλίωση), σε σχέση με τους αντίστοιχους μάρτυρες. Ομοίως, ο ρυθμός διαπνοής και η στοματική αγωγιμότητα των φύλλων είτε δεν επηρεάστηκαν (Ortanique-δακτυλίωση) είτε μειώθηκαν σημαντικά (Ortanique-χαραγή, Minneola-χαραγή, Minneola-δακτυλίωση). Αναφορικά με την ποιότητα των καρπών και ανεξάρτητα από την ημερομηνία συγκομιδής, δεν βρέθηκαν αξιόλογες σταθερές επιδράσεις ούτε στην Minneola ούτε στην Ortanique λόγω της εφαρμογής της χαραγής ή της δακτυλίωσης. Συμπερασματικά, η εφαρμογή της χαραγής ή της δακτυλίωσης, στο χρόνο που πραγματοποιήθηκε, δεν ήταν επωφελής για καμιά από τις δυο ποικιλίες, αφού επηρέασε αρνητικά τη φωτοσυνθετική λειτουργία των φύλλων και δεν βελτίωσε τις βασικές παραμέτρους ποιότητας των καρπών.

Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...