Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε τρεις γενότυπους (ποικιλίες) ροδιάς (Punica granatum): Wonderful, Acco και Περσεφόνη


Ερευνητική εργασία

Κ. Μελέτης, Σ. Βέμμος και Ι. Παπαδάκης, 2017, Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε τρεις γενότυπους ροδιάς (Punica granatum), Περιλήψεις 28ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών, 16-20 Οκτωβρίου 2017, Θεσσαλονίκη, σελ. 94.

 

Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε τρεις γενότυπους (ποικιλίες) ροδιάς (Punica granatum): Wonderful,  Acco και Περσεφόνη -  Comparative study of quality characteristics in three genotypes (varieties) of pomegranate (Punica granatum): Wonderful, Acco and Persephone

Περίληψη

Η παρούσα μελέτη έγινε σε πειραματικό οπωρώνα ροδιάς στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2016. Ο σκοπός του πειράματος ήταν να συγκρίνει τη συγκέντρωση ολικών φαινολών, τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, τη συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και τη συγκέντρωση των σακχάρων στο χυμό δύο γνωστών ποικιλιών “Wonderful και Acco και ενός ελληνικού γενότυπου “Περσεφόνη". Πρόσθετα, μελετήθηκαν τα διαλυτά στερεά συστατικά Brix), το pH και η ολική οξύτητα στο χυμό των τριών παραπάνω γενοτύπων. Όλα τα δένδρα ήταν 6 χρονών και το πειραματικό σχέδιο ήταν πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων με 3 επαναλήψεις. Αρχές Μαρτίου, εφαρμόστηκε λίπασμα 1 kg/δένδρο που περιείχε 14% Ν, 7% Ρ και 17% Κ. Σε όλα τα δένδρα έγιναν οι ίδιες μεταχειρίσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στους τρεις γενότυπους η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH δεν ήταν στατιστικώς σημαντική. Η Acco όμως είχε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα όταν αυτή μετρήθηκε με τη μέθοδο ABTS. Η ποικιλία Acco είχε επίσης, υψηλότερη συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ολικών φαινολών σε σχέση με την ποικιλία “Wonderful και το γενότυπο “Περσεφόνη”. Οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης, φρουκτόζης και μαννιτόλης δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των τριών γενοτύπων. Η “Wonderful είχε υψηλότερη συγκέντρωση σακχαρόζης σε σχέση με την Acco και την “Περσεφόνη”. Τα διαλυτά στερεά συστατικά Brix) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των τριών γενοτύπων. Η Wonderful”είχε χαμηλότερο pH σε σύγκριση με την Acco και την Περσεφόνη. Η Acco και η “Περσεφόνη” είχαν μικρότερη ολική οξύτητα σε σχέση με την ποικιλία Wonderful”. Συμπεραίνεται ότι οι 3 γενότυποι διαφέρουν μόνο σε ορισμένα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Η ποικιλία Acco βρέθηκε να υπερτερεί στη συγκέντρωση ολικών φαινολών και ασκορβικού οξέος ενώ η “Wonderful ήταν πιο όξινη από τους άλλους δύο γενότυπους λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης ολικών οξέων στο χυμό της.


Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...