Ερευνητική εργασία
Κ. Μελέτης,
Σ. Βέμμος και Ι. Παπαδάκης, 2017, Συγκριτική μελέτη ποιοτικών χαρακτηριστικών
σε τρεις γενότυπους ροδιάς (Punica granatum), Περιλήψεις 28ου Πανελλήνιου
Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας της Επιστήμης των
Οπωροκηπευτικών, 16-20 Οκτωβρίου 2017, Θεσσαλονίκη, σελ. 94.
Περίληψη
Η παρούσα μελέτη
έγινε σε πειραματικό οπωρώνα ροδιάς στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 2016.
Ο σκοπός του πειράματος ήταν να συγκρίνει τη συγκέντρωση ολικών φαινολών, τη
συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, τη συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και τη
συγκέντρωση των σακχάρων στο χυμό δύο γνωστών ποικιλιών “Wonderful” και “Acco ” και ενός ελληνικού
γενότυπου “Περσεφόνη". Πρόσθετα, μελετήθηκαν τα διαλυτά
στερεά συστατικά (°Brix), το pH και η ολική οξύτητα στο χυμό των τριών
παραπάνω γενοτύπων. Όλα τα δένδρα ήταν 6 χρονών και το πειραματικό σχέδιο ήταν
πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων με 3 επαναλήψεις. Αρχές Μαρτίου, εφαρμόστηκε
λίπασμα 1 kg/δένδρο που περιείχε 14% Ν, 7% Ρ και 17% Κ. Σε όλα τα δένδρα
έγιναν οι ίδιες μεταχειρίσεις. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και στους τρεις
γενότυπους η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα με τη μέθοδο DPPH δεν ήταν
στατιστικώς σημαντική. Η “Acco” όμως είχε μεγαλύτερη αντιοξειδωτική
ικανότητα όταν αυτή μετρήθηκε με τη μέθοδο ABTS.
Η ποικιλία “Acco” είχε επίσης, υψηλότερη συγκέντρωση
ασκορβικού οξέος και ολικών φαινολών σε σχέση με την ποικιλία “Wonderful” και το γενότυπο “Περσεφόνη”.
Οι συγκεντρώσεις της γλυκόζης, φρουκτόζης και μαννιτόλης δεν διέφεραν σημαντικά
μεταξύ των τριών γενοτύπων. Η “Wonderful”
είχε υψηλότερη συγκέντρωση σακχαρόζης σε σχέση με την “Acco” και την “Περσεφόνη”.
Τα διαλυτά στερεά συστατικά (°Brix) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των
τριών γενοτύπων. Η “Wonderful”είχε
χαμηλότερο pH σε σύγκριση με την “Acco ” και την “Περσεφόνη.
Η “Acco”
και η “Περσεφόνη” είχαν μικρότερη ολική οξύτητα σε σχέση με την
ποικιλία “Wonderful”.
Συμπεραίνεται ότι οι 3 γενότυποι διαφέρουν μόνο σε ορισμένα από τα ποιοτικά
χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Η ποικιλία “Acco” βρέθηκε να υπερτερεί στη συγκέντρωση ολικών φαινολών και
ασκορβικού οξέος ενώ η “Wonderful” ήταν πιο όξινη από τους άλλους δύο γενότυπους
λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης ολικών οξέων στο χυμό της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου