Οι ζημιές εντοπίστηκαν αποκλειστικά στους νέους βλαστούς (ξήρανση κορυφής, αποφύλλωση) και τα φύλλα τους (μάρανση, συστροφή, αποχρωματισμός, καφέτιασμα και πτώση). Οι βλαστοί αυτοί ήταν σχετικά τρυφεροί ("άψητοι", μη ξυλοποιημένοι), δεδομένου ότι είχαν σχηματιστεί πάνω στα δέντρα το πολύ ένα με ενάμιση μήνα πριν τον παγετό, δηλ. δημιουργήθηκαν στα μέσα του χειμώνα. Επίσης, παρατηρήθηκε καφέτιασμα και νέκρωση νεαρών καρπιδίων που βρίσκονταν είτε στο στάδιο της καρπόδεσης είτε λίγο αργότερα, κυρίως δηλαδή σε καρπίδια διαμέτρου μικρότερης από 10-20 mm. Τα καρπίδια αυτά ήταν επίσης αποτέλεσμα γονιμοποίησης ανθέων που είχαν ανοίξει μέσα στον χειμώνα (χειμερινής άνθισης), δηλαδή σε μια χρονική περίοδο από λίγες μέρες μέχρι και περίπου 40 ημέρες πριν τον παγετό. Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερης διαμέτρου καρπίδια (φθινοπωρινής άνθισης) που υπήρχαν πάνω στα δέντρα δεν παρουσίασαν αξιόλογη ζημιά. Το ίδιο, βεβαίως, παρατηρήθηκε και σε λεμόνια μεγάλου μεγέθους, που ήταν ώριμα (ανοιξιάτικης άνθισης) ή σχεδόν ώριμα (καλοκαιρινής άνθισης). Τέλος, δεν ζημιώθηκαν καθόλου οι βλαστοί μεγαλύτερης ηλικίας, ενός, δύο ή περισσότερων ετών, αλλά ούτε και τα φύλλα που υπήρχαν σε αυτούς.
Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!
Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.
Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου