ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΠΩΝ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ “ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ SRA63” ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ


ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΠΩΝ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ “ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ SRA63” ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

 

Εδώ και αρκετά χρόνια παρατηρείται συχνά η ανάπτυξη κηλίδων διαφόρων σχημάτων και μεγεθών στη φλούδα των μανταρινιών, κυρίως σε κλημεντίνες, οι οποίες υποβαθμίζουν σημαντικά την εξωτερική ποιότητα (εμφάνιση) των καρπών. Η συγκεκριμένη ανωμαλία αν και αναφέρεται από τους παραγωγούς ως «μονίλια», δεν φαίνεται να οφείλεται πρωτογενώς σε μύκητα ή άλλα βιοτικά αίτια, αλλά μάλλον είναι το αποτέλεσμα ελαιοκυττάρωσης (κάψιμο-νέκρωση κυττάρων του εξωκαρπίου, ύστερα από ρήξη αυτών και απελευθέρωση ελαίου) οφειλόμενης στην συνδυαστική επίδραση αβιοτικών παραγόντων, όπως είναι οι διαταραχές της ανόργανης θρέψης των δέντρων και των καρπών, οι διακυμάνσεις θερμοκρασίας και σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας, κ.ά.. Η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε στην διερεύνηση της πιθανής συσχέτισης του φαινομένου με την ανόργανη θρεπτική κατάσταση των καρπών (επίπεδα N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn, B και Zn στη φλούδα), λαμβάνοντας παράλληλα μετρήσεις σχετικά με το μέγεθος (μήκος, διάμετρος, βάρος) των καρπών, το πάχος της φλούδας τους, την κατανομή του βάρους του καρπού σε εδώδιμο (ενδοκάρπιο) και μη εδώδιμο (φλούδα) τμήμα, αλλά και την περιεκτικότητα της φλούδας τους σε νερό. Συγκεκριμένα, από εμπορικό μανταρινεώνα της ευρύτερης περιοχής του Ναυπλίου που καλλιεργούνται δέντρα της ποικιλίας «Κλημεντίνη SRA63», πάνω σε υποκείμενο νεραντζιά, επιλέχθηκαν τυχαία 5 δέντρα, από τα οποία συλλέχθηκαν 3 δείγματα των 20 καρπών ανά δέντρο. Τα δείγματα συλλέχθηκαν αργά κατά την περίοδο συγκομιδής των καρπών, όταν εμφανίστηκε σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα ανάπτυξης των κηλιδώσεων. Η συλλογή των καρπών και η κατηγοριοποίησή τους σε τρεις ομάδες, έγινε με βάση την έκταση της εμφάνισης κηλιδώσεων επί της επιφάνειας της φλούδας τους. Συγκεκριμένα, οι καρποί κάθε δέντρου χωρίστηκαν σε αυτούς που δεν εμφάνιζαν καθόλου κηλιδώσεις στην φλούδα τους (κατηγορία α), σε αυτούς που παρουσίαζαν κηλιδώσεις σε μικρή κλίμακα (κατηγορία β) και σε αυτούς που παρουσίαζαν περισσότερο εκτεταμένες κηλιδώσεις (κατηγορία γ). Συνολικά, επεξεργάστηκαν, μετρήθηκαν και αναλύθηκαν ατομικά 300 καρποί (5 δέντρα επί 20 καρποί σε καθεμιά από τις τρεις κατηγορίες). Από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, προέκυψε ότι η εμφάνιση του φαινομένου δεν συσχετίζονταν καθόλου με τα επίπεδα των ανόργανων θρεπτικών στοιχείων στη φλούδα των καρπών (μη σημαντικές διαφορές για όλα τα ανόργανα στοιχεία μεταξύ των κατηγοριών α, β και γ). Ωστόσο, από τις υπόλοιπες ποιοτικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε ότι το πρόβλημα της κηλίδωσης ήταν εντονότερο στους καρπούς μικρότερου μεγέθους και βάρους και επιπλέον ότι η φλούδα των καρπών που παρουσίασαν εντονότερο πρόβλημα είχε μικρότερη υδατοπεριεκτικότητα. Από τη συνολική θεώρηση των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι το θέμα χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.


Ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε στο 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (9-13 Μαίου 2022, Αθήνα). Τεύχος Περιλήψεων, Σελίδα: .


Τίτλος εργασίας:


ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΡΠΩΝ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ “ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΗ SRA63” ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ


Ερευνητική ομάδα:


 Β. Τόμπρας1, Ι. Μαρκοπούλου1, Ε. Λαδικού1, Θ. Χατζηστάθης2, Ι. Παπαδάκης1

1Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα

2ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, Θέρμη, 57001, Θεσσαλονίκη 



Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...