ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΠΩΡΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ «ΜΑΓΛΗΝΟ» ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ


  

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΠΩΡΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ «ΜΑΓΛΗΝΟ» ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η συσχέτιση παραμέτρων ανόργανης θρέψης λεμονεώνων της ποικιλίας «Μαγληνό» με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων καρπών. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ελήφθησαν την ίδια περίοδο δείγματα εδάφους, φύλλων και καρπών από 10 λεμονεώνες, από δύο διαφορετικές περιοχές του νομού Κορινθίας. Ανά περιοχή επιλέχθηκαν 5 κτήματα (πειραματικοί αγροί), με 5 τυχαίες θέσεις (δέντρα) δειγματοληψίας σε κάθε κτήμα, δηλ. συνολικά ελήφθησαν από 50 δείγματα εδάφους, φύλλων και καρπών. Εργαστηριακά πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων των ανόργανων στοιχείων στο έδαφος και στα φύλλα αλλά και για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών. Για κανένα ανόργανο στοιχείο δεν υπήρξε ευθεία γραμμική συσχέτιση μεταξύ της συγκέντρωσής του στο έδαφος (εδαφική ανάλυση) και στα φύλλα (φυλλοδιαγνωστική). Επιπλέον, τα αποτελέσματα των εδαφικών αναλύσεων, σε γενικές γραμμές, αν και θα μπορούσαν να προβλέψουν άμεσα τις παρατηρούμενες ελλείψεις (βάσει φυλλοδιαγνωστικής) N, P και Zn (χαμηλά επίπεδα σε έδαφος και δέντρα), δεν συνέβη το ίδιο και για τις υπαρκτές ελλείψεις των K και Mn (ικανοποιητικά επίπεδα στο έδαφος, αλλά έλλειψη στα δέντρα). Επίσης, δεν επαληθεύτηκαν οι αναμενόμενες, βάσει της εδαφικής ανάλυσης, τροφοπενίες Fe και Β στα δέντρα της λεμονιάς (χαμηλά επίπεδα στο έδαφος, αλλά όχι στα φύλλα). Οι προαναφερόμενες διαταραχές θρέψης των δέντρων (τροφοπενίες), είχαν ως αποτέλεσμα οι καρποί, στο σύνολο των δέκα πειραματικών αγρών, να υστερούν εμπορικά, τουλάχιστον ως προς το μέγεθός τους. Η γραμμική συσχέτιση των συγκεντρώσεων των ανόργανων στοιχείων στα φύλλα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών αποκάλυψε την ύπαρξη σημαντικών συσχετίσεων: (α) θετικών για τα ζεύγη (Ποιοτική παράμετρος-Στοιχείο): Μήκος καρπού-K, Συνεκτικότητα φλούδας-K, Ολικά διαλυτά στερεά-Zn, Ολικά διαλυτά στερεά-Ca, και Ολική οξύτητα χυμού-Fe, και (β) αρνητικών για τα ζεύγη: Μήκος καρπού-Ca, Μήκος καρπού-Fe, Διάμετρος καρπού-Ca, Συνεκτικότητα φλούδας-Ca και ολική οξύτητα χυμού-N. Τέλος, από την ανάλυση πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης, μεταξύ του συνόλου των παραμέτρων που μελετήθηκαν, βρέθηκαν ορισμένα αξιόλογα μοντέλα (εξισώσεις), βάσει των οποίων συσχετίστηκαν: (α) η χυμοπεριεκτικότητα του καρπού με το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο του εδάφους, (β) η χυμοπεριεκτικότητα του καρπού με το κάλιο των φύλλων, το βάρος του καρπού, τα ολικά διαλυτά στερεά του χυμού και την ολική οξύτητα του χυμού, (γ) η ολική οξύτητα του χυμού με το κάλιο και το άζωτο των φύλλων, και (δ) το (κίτρινο) χρώμα της φλούδας με το κάλιο των φύλλων, τη συνεκτικότητα του φλοιού, το πάχος του φλοιού και την ολική οξύτητα του χυμού.


Ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε στο 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (9-13 Μαίου 2022, Αθήνα). Τεύχος Περιλήψεων, Σελίδα: .


Τίτλος εργασίας:


ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΡΓΑΝΗΣ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΠΩΡΩΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΛΕΜΟΝΙΑΣ «ΜΑΓΛΗΝΟ» ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ

Ερευνητική ομάδα:


 Γ. Δαλμυρά1, Α. Τσίρμπας1, Ε. Λαδικού1, Δ. Ιωάννου2, Θ. Χατζηστάθης3, Γ. Μενεξές4, Ν. Μουστάκας2, Ι. Παπαδάκης1

 

1Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα

2 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Αξιοποίησης Φυσ. Πόρων & Γεωργ. Μηχανικής, Εργαστήριο Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα

3ΕΛ.Γ.Ο. ‘ΔΗΜΗΤΡΑ’, Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων, Θέρμη, 57001, Θεσσαλονίκη

4Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γεωπονίας, Εργαστήριο Γεωργίας, 54124 Θεσσαλονίκη



Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...