ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ “PAGE”


 

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ “PAGE”

Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση των υποκειμένων “Νεραντζιά” και “Βολκαμεριάνα” στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μανταρινιών ποικιλίας “Page”. Χρησιμοποιήθηκαν 10 πειραματικά δέντρα ίδιας ηλικίας, 5 ανά υποκείμενο, που καλλιεργούνταν στον ίδιο αγρό (Ν. Αργολίδας) και κατά συνέπεια αναπτύσσονταν κάτω από τις ίδιες εδαφοκλιματικές συνθήκες και δέχονταν τις ίδιες καλλιεργητικές περιποιήσεις. Ανά πειραματικό δέντρο, συγκομίστηκαν τυχαία 16 καρποί κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Οι καρποί και ο χυμός τους αναλύθηκαν και προσδιορίστηκαν, μεταξύ άλλων, το βάρος, το μήκος, η διάμετρος και το πάχος της φλούδας ανά καρπό, η χυμοπεριεκτικότητα των καρπών, τα ολικά διαλυτά στερεά, τα ολικά οξέα, το pH και ο δείκτης ωρίμανσης των καρπών (λόγος μεταξύ ολικών διαλυτών στερεών προς ολικά οξέα). Επίσης, τόσο στη σάρκα όσο και στο φλοιό των καρπών προσδιορίστηκαν και υπολογίστηκαν οι χρωματικές παράμετροι L, a, b, Chroma (C) και Hue angle (hο). Σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων (Students t-test, n=5), δεν επηρεάστηκαν σημαντικά από το υποκείμενο το πάχος της φλούδας των καρπών, τα διαλυτά στερεά συστατικά του χυμού, οι χρωματικές παράμετροι του φλοιού (L, a, b, C και hο), η χυμοπεριεκτικότητα των καρπών, ο δείκτης χρώματος των εσπεριδοειδών (που αφορά στο χρώμα της φλούδας), αλλά ούτε και η χρωματική παράμετρος a της σάρκας των καρπών. Αντίθετα, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο επηρέασε σημαντικά τις εξής ποιοτικές παραμέτρους: α) τη διάμετρο του καρπού (Βολκαμεριάνα > Νεραντζιά), β) το μήκος του καρπού ( Βολκαμεριάνα > Νεραντζιά), γ) τον λόγο μήκους προς διάμετρο του καρπού (Βολκαμεριάνα < Νεραντζιά), δ) το βάρος του καρπού (Βολκαμεριάνα > Νεραντζιά), ε) το pH του χυμού (Βολκαμεριάνα > Νεραντζιά) ε) την ογκομετρούμενη οξύτητα του χυμού (Βολκαμεριάνα < Νεραντζιά), ζ) τον δείκτη ωρίμανσης των καρπών (Βολκαμεριάνα > Νεραντζιά), και στ) τις χρωματικές παραμέτρους b, L, C, hο της σάρκας (Βολκαμεριάνα < Νεραντζιά). Από τα αποτελέσματα αυτής, της πρώτης, χρονιάς της μελέτης φαίνεται ότι το υποκείμενο Βολκαμεριάνα βελτιώνει πολλά από τα επιθυμητά εμπορικά ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών της ποικιλίας μανταρινιάς “Page”, συγκριτικά με το υποκείμενο Νεραντζιά. Επιπλέον, το φορτίο καρποφορίας των δέντρων ήταν σημαντικά αυξημένο στο υποκείμενο Βολκαμεριάνα από ότι στη Νεραντζιά. Αναδεικνύεται, έτσι, ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να επιτελέσει το Βολκαμεριάνα ως εναλλακτικό υποκείμενο στα πλαίσια αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών της συγκεκριμένης ποικιλίας, εξαιτίας της γνωστής ευαισθησίας της Νεραντζιάς στην ίωση τριστέτσα.


Ερευνητική εργασία που παρουσιάστηκε στο 30ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (9-13 Μαίου 2022, Αθήνα). Τεύχος Περιλήψεων, Σελίδα: .


Τίτλος εργασίας:


ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑΣ “PAGE”



Ερευνητική ομάδα:


Μ. Φερεντίνου, Ε. Λαδικού, Σ. Δημόπουλος, Β. Τόμπρας, Μ. Μαραντίδου, Ι. Παπαδάκης

 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Δενδροκομίας, Ιερά Οδός 75, 11855 Αθήνα



Για ακόμη περισσότερη δενδροκομική γνώση και ενημέρωση, επισκεφτείτε και εγγραφείτε στο κανάλι του Pomology.gr στο YouTube πατώντας εδώ!

Ακολουθήστε το Pomology.gr στο Facebook και στις Ειδήσεις Google (Google News) για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλες τις νέες αναρτήσεις.


Μοιραστείτε άμεσα αυτή την ανάρτηση με τους φίλους σας, μέσω Email, Twitter, Facebook, Pinterest ή WhatsApp, χρησιμοποιώντας ένα από τα χαρακτηριστικά εικονίδια που ακολουθούν ...

Μπορεί να σας αρέσουν αυτές οι αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών

Δείτε επίσης...