Δενδροκομία: Τι είναι και γιατί είναι σημαντική στην καλλιέργεια των δένδρων
Γράφει ο Γιάννης Παπαδάκης, Αν. Καθηγητής Δενδροκομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η δενδροκομία ασχολείται με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της γεωπονίας. Αν και ο όρος δενδροκομία μπορεί να ακούγεται σύνθετος, η βασική του έννοια είναι απλή: η καλλιέργεια δέντρων για την παραγωγή καρπών.
Συγκεκριμένα, η δενδροκομία ασχολείται με τη μελέτη και καλλιέργεια των καρποφόρων δέντρων και θάμνων, αυτών δηλαδή που παράγουν εδώδιμους-φαγώσιμους καρπούς οι οποίοι μπορούν να καταναλωθούν άμεσα (φρούτα) ή μετά από επεξεργασία, όπως αποξήρανση (ξηροί καρποί, σύκα), ελαιοποίηση (λάδι ελιάς), χυμοποίηση (χυμοί φρούτων).
Στον πυρήνα της, η δενδροκομία περιλαμβάνει όλες τις πρακτικές φροντίδας και διαχείρισης που εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη και τη βέλτιστη παραγωγικότητα των δέντρων, τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο (οργανωμένη καλλιέργεια δέντρων σε μεγάλες εκτάσεις, δηλαδή σε οπωρώνες-δενδροκομεία) όσο και σε ερασιτεχνικούς και οικιακούς κήπους (καλλιέργεια μικρού αριθμού ή μεμονωμένων δέντρων).
Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τον όρο δενδροκομία, την επιστημονική του σημασία και πώς αυτή η γνώση μπορεί να εφαρμοστεί σε καθημερινές καλλιεργητικές πρακτικές.
Επιστημονική προσέγγιση
Η δενδροκομία (αγγλ. Pomology) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της γεωπονικής επιστήμης και ασχολείται κυρίως με την εγκατάσταση-φύτευση, τον πολλαπλασιασμό, την καλλιέργεια, τη φροντίδα και τη διαχείριση των καρποφόρων δένδρων και θάμνων. Στον τομέα της δενδροκομίας περιλαμβάνονται φυτά όπως τα πυρηνόκαρπα (ροδακινιά, κερασιά, βυσσινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά), τα μηλοειδή (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά), τα εσπεριδοειδή (πορτοκαλιά, μανταρινιά, λεμονιά, γκρέιπφρουτ), τα ακρόδρυα (καστανιά, φιστικιά, φουντουκιά, καρυδιά, πεκάν, αμυγδαλιά), η ελιά, η συκιά, η ακτινιδιά, η ροδιά, η μουσμουλιά, ο λωτός, η χαρουπιά, το αβοκάντο, το μάνγκο, η φραγκοσυκιά και ορισμένα μικρά οπωροφόρα φυτά, όπως η φράουλα, το φραγκοστάφυλλο, το σμέουρο, το βατόμουρο, το μύρτιλλο, η αρώνια, το γκότζι μπέρρυ και το ιπποφαές. Στόχος της δενδροκομίας είναι η βελτίωση της παραγωγής καρπών, ποσοτικά και ποιοτικά, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δένδρων σε βιοτικούς (εχθρούς, ασθένειες) και αβιοτικούς (υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία, αλατότητα, παγετός, ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων) παράγοντες, η επιλογή κατάλληλων ποικιλιών και υποκειμένων ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος, και η βέλτιστη χρήση πόρων, όπως του νερού και των θρεπτικών στοιχείων.Στην επιστημονική προσέγγιση της δενδροκομίας εξετάζονται, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
- Προσαρμοστικότητα φυτικών ειδών σε διάφορα κλίματα και εδάφη: Κάθε είδος καρποφόρου δέντρου έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας, υγρασίας και θρεπτικών ουσιών για να ευδοκιμήσει.
- Επιλογή κατάλληλων ποικιλιών ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος.
- Πολλαπλασιασμός: Οι τεχνικές αναπαραγωγής των διαφόρων ειδών, ποικιλιών και υποκειμένων των καρποφόρων δέντρων.
- Εμβολιασμός (μπόλιασμα) για την παραγωγή πιο ανθεκτικών και αποδοτικών δέντρων.
- Φυσιολογία: Οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την ανάπτυξη των δένδρων, όπως η φωτοσύνθεση, η διαπνοή, η αναπνοή και η διακίνηση των θρεπτικών στοιχείων.
- Κλάδεμα: Οι τεχνικές κλαδέματος που διασφαλίζουν την βλαστική αύξηση και την παραγωγικότητα των δένδρων.
- Άρδευση και λίπανση: Οι τεχνικές ορθολογικής διαχείρισης νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες των καρποφόρων δέντρων.
- Ωρίμανση, συγκομιδή και μετασυλλεκτική διαχείριση των καρπών: Οι διεργασίες που διέπουν την ωρίμαση των καρπών, τα κριτήρια και οι τρόποι συγκομιδής τους και οι συνθήκες διατήρησής των καρπών μετά τη συγκομιδή τους και μέχρι τη διάθεσή τους στον καταναλωτή.
- Φυτοπροστασία: Τεχνικές για την προστασία των δένδρων από εχθρούς και ασθένειες μέσω προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων. Η βιολογική προστασία από ασθένειες (μύκητες, βακτήρια, ιοειδή, ιούς) και εχθρούς (έντομα, ακάρεα, νηματώδεις, σαλιγκάρια), διέπεται από τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων και σκευασμάτων.
Εκλαϊκευμένη προσέγγιση
Με πιο απλά λόγια, η δενδροκομία είναι η επιστήμη που μας βοηθά να φροντίζουμε-περιποιούμαστε τα καρποφόρα δένδρα, είτε αυτά που τα καλλιεργούμε στον κήπο ή την αυλή μας για προσωπική-οικογενειακή χρήση είτε καλλιεργούνται σε μεγάλη κλίμακα, σε εμπορικούς οπωρώνες από επαγγελματίες παραγωγούς με σκοπό την απόκτηση εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή φροντίδα των δένδρων περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για να μεγαλώσουν, να είναι υγιή και παραγωγικά: σωστό πότισμα, καλό κλάδεμα, ορθή λίπανση, κατάλληλη διαχείριση ζιζανίων (ζιζανιοκτονία), αραίωμα καρπών στον κατάλληλο χρόνο με τον σωστό τρόπο, και αποτελεσματική προστασία από εχθρούς, ασθένειες, χαλάζι, άνεμο (ανεμοπροστασία), παγετό (παγετοπροστασία), υψηλές θερμοκρασίες και πολύ έντονη ηλιακή ακτινοβολία.Για παράδειγμα:
- Το κλάδεμα δεν είναι απλά το κόψιμο κάποιων κλαδιών από τα δέντρα μας. Είναι μια διαδικασία που βοηθά τα δέντρα να αναπτυχθούν καλύτερα και να παράγουν περισσότερους και ποιοτικότερους καρπούς. Ένα σωστά κλαδεμένο δέντρο μπορεί να παράγει πιο νόστιμα φρούτα και να είναι πιο ανθεκτικό σε διάφορους αβιοτικούς και βιοτικούς παράγοντες.
- Η φυτοπροστασία αποτελεί προϋπόθεση για να έχουμε εύρωστα και παραγωγικά δέντρα. Τα προστατεύουμε από έντομα, ακάρεα και ασθένειες για να μην αρρωστήσουν. Για παράδειγμα, η προληπτική εφαρμογή κατάλληλων ήπιων σκευασμάτων, φιλικών προς το χρήστη και το περιβάλλον, μπορεί να προφυλάξει τα δέντρα από προσβολές, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε "σκληρά" χημικά. Επίσης, με κατάλληλο κλάδεμα επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό ο προληπτικός περιορισμός της ανάπτυξης προβλημάτων οφειλόμενων σε εχθρούς και ασθένειες.
Ιστορική εξέλιξη της δενδροκομίας
Επιστημονική προσέγγιση
Εκλαϊκευμένη προσέγγιση
Η καλλιέργεια δέντρων για φρούτα και γενικότερα για τους καρπούς τους δεν είναι κάτι νέο. Οι αρχαίοι Έλληνες και Αιγύπτιοι το έκαναν ήδη πριν από χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, όμως, με τις σύγχρονες μεθόδους, μπορούμε να παράγουμε περισσότερα και καλύτερης ποιότητας φρούτα, αξιοποιώντας αποτελεσματικότερα τις διαθέσιμες εκτάσεις γης με τη χρήση βελτιωμένων ποικιλιών και υποκειμένων καρποφόρων δέντρων αλλά και με την εφαρμογή βελτιωμένων και καινοτόμων καλλιεργητικών πρακτικών.
Ο ρόλος της δενδροκομίας στην καθημερινή ζωή
Στον καθημερινό μας βίο, η δενδροκομία έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους επαγγελματίες καλλιεργητές όσο και για τους ερασιτέχνες κηπουρούς. Οι γνώσεις που αποκτάμε από τη δενδροκομία μας επιτρέπουν να διατηρούμε υγιή τα οπωροφόρα-καρποφόρα δένδρα στον κήπο μας ή στο δενδροκομείο μας, να μεγιστοποιούμε την παραγωγή φρούτων, ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά και να απολαμβάνουμε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρουν τα δένδρα στην αυλή, στον κήπο ή στο χωράφι μας. Με άλλα λόγια, η δενδροκομία δεν είναι απλά ένας τρόπος παραγωγής τροφής, αλλά και μια βιώσιμη πρακτική που συμβάλλει στη βιοποικιλότητα και τη σταθερότητα των οικοσυστημάτων. Τα δέντρα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, παράγουν οξυγόνο και προσφέρουν καταφύγιο για πολλούς οργανισμούς. Επιπλέον, η εμπορική καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς αγρότες παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου